Puli kennel - Bemutatkozás

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy fiú, aki arról álmodott, hogyha nagy lesz mindig állatok környezetében fog élni és dolgozni. . . Akár így is kezdődhetne a történet, de ez már nem mese. Hálát adok a sorsnak, hogy ez az álmom teljesülhetett.

2017_indexkep.jpg


Farkas Zoltánnak hívnak, 1974-ben születtem. Már fiatalon belekóstolhattam nagyszüleim vidéki gazdaságában mindabba a csodába, amit a ház körüli élőlények megfigyelése, gondozása, és nevelése jelenthet az erre fogékony ember számára. A nyári szünidők, melyeket vidéken töltöttem, megpecsételték a sorsomat. Kezdődött az első csibecsapat felnevelésével, majd beteljesült a nagy álom lett egy kutyám. Az első egy kuvasz szuka volt. Sok időt töltöttem vele, igazi társam lett. Az első pedigrés pulimat 2004 nyarán vettem. Olajfa-Pusztai Dió a neve. Tenyésztője, és családom szerint is szerelem volt az első látásra. Lenyűgözött az intelligenciája, a temperamentuma és nem utolsó sorban a természete. Ekkor döntöttem el, hogy ezzel a fajtával komolyabban szeretnék foglalkozni.

Sok időt töltöttem a fajta standardjának megismerésével, remélve, hogy egykor majd képes leszek felismerni az adott egyed erényeit és hibáit is. Még ugyanabban az évben vásároltam egy fehér szukát is, majd az idős kutyám kimúlása után egy újabb kuvasz szukát is. Ezzel a három kutyával indultam el a küllembírálatokon való részvétel rögös útjain. A kezdeti nehézségek után jöttek az első sikerek, és az első Champion megtisztelő címek is. A következő években szintén sok versenyen megjelentünk és a tőlünk telhető legjobb módon igyekeztünk szerepelni. Megtanultam a fajták jellegzetes szőrápolását is. Majd eljött a pillanat, amikor szukáimtól szerettem volna már kölyköket is. Igyekeztem megismerni a régmúlt idők kutyáit és ezek közül a még fellelhető egyedek közül kiválasztani, megkeresni a lehető legjobbat és velük pároztatni. Az ezt követő években már saját tenyésztésű kutyákat is neveltem, nevelek, valamint a tenyészet új tagokkal is bővült. Az első nálam született fehér alomból udvarunkban nevelkedett Szép-Apáti Csupor valamint a kennelünk első kan pulija Finis a Zagreb Európa dog show-n fiatal Európa győztes és fiatal Horvát Champion lett. Álom, Csupor és Finis a magyar mezőnyben is jól szerepeltek. Számos eredmény mellett a Hungária Junior Champion címet is kiérdemelték. Januárban megszületett Szép-Apáti Durcás, aki kennelünk nagy reménységeként az őszi kiállításon megkapta első fiatal osztály győztes címét. Az éves teljesítményükkel kutyáink előkelő helyezéseket értek el a HPK pontversenyén. Mindez azonban a családom és a párom segítsége, megértése, és türelme nélkül nem valósulhatott volna meg. Ez tehát a Szép-Apáti kennel kezdetének története. A következő évek eseményeit, eredményeit már ezen az oldalon szeretném bemutatni. Fontosnak tartom a tenyésztők összefogását, valamint bízom benne, hogy a klubok is a tenyésztőket segítve munkálkodnak a közös cél elérése érdekében. Büszkék lehetünk a magyar kutyák megjelenésére, és jellemére. Ha megbecsüljük őket, akkor a magyar mivoltunkat is becsüljük.

Nemesapáti. 2007. december


2007.jpgA következő évek:

Több alom is született ez évben. Az előre megtervezett párosítások meg is hozták a kívánt eredményt, közöttük vannak a jövő év fiatal reménységei. Sikerült vásárolnom egy szürke ( Pörgelóci Deres Dáma ) valamint egy maszkos -fakó(Túri-Maszat Olga )szukát, akik színesítik tenyészetünket, igazolva a puli sokszínűségét.

Sok időt és energiát fordítok a fajta népszerűsítésére, mivel nagyon sok hiedelemmel találkozom környezetemben. Különféle pályázatok segítségével fajtabemutatókat szerveztem. A média érdeklődő figyelmével több ízben sikerült eredményeket elérni a magyar fajták népszerűsítésében.

Mozgalmas volt az egész év. Kutyáink szinte mindig sikeresen szerepeltek kiállításokon. Több fiatal és felnőtt Champion címet kaptunk. Álom eredményei után kiérdemelte az Interchapiont is. Finis pedig klubgyőztes felnőtt kan lett.

Kora tavasszal határoztam el, hogy a saját tenyésztésű Szép-Apáti Durcás valamint Pörgelóci Allé nevű fiatal pulikkal részt szeretnék venni a Stockholmi Világkiállításon. Majd eljött a nyár és az indulás ideje. Hosszú autó majd 3 órás hajóút után megérkeztünk Svédországba. Nagynak mondható mezőnyben a skandináv országokból érkezett pulik tulajdonosainak kíváncsi pillantásai közepette elkezdődtek a bírálatok. Rögtön feltűnt a norvég bíró alapossága, hozzáértése: sokáig időzött a szőrtakarók alatt. Mozgásban sokat bírált. Az összevetések eredményei is hosszú tanakodás, mozgatás után születtek meg. Egyértelmű sikert arattak kutyáink. Durcás és Allé is fiatal Világ győztes lett. Meglepetés volt, hogy ezek a fiatal osztályos pulik konkuráltak a felnőttekkel a CAC címért. Majd az egész versenyről elmondható szigorú összevetések után kutyáinkat a CAC Best Male, Female címekkel is jutalmazta.

A hazaút is fárasztó volt, de feledtette a siker, a barátok, és a családom elismerése. Büszkeség volt ezen a hétvégén magyarnak lenni Stockholmban, és bevonulni a Világkiállítás BIS körébe megmutatni a mi fajtánkat, a pulit!

Nemesapáti 2008. december.2008.jpg
Ismét eltelt egy esztendő!

Nagyon sok kihívás elé állított ez az évMint a tenyésztésben, mint pedig a kiállításokon igyekeztem sikereket elérni.

Továbbra is szeretném a ritkább színváltozatokat felkarolni. Ennek érdekében kennelünkben nevelkedik Szép-Apáti Pengő maszkos fakó kan, aki ezt a reprezentatív ezüst színét reményeim szerint tovább viszi majd. Valamint kennelünk szürke szukája is tovább örökíti majd a színéért felelős gént. További lépéseket tettem a fehér színváltozat genetikai frissítésére. Ez év tavaszára fekete- fehér párosítást tervezek. Bízom benn hogy ezek az utódok, valamint a Szilasligeti kennelből vásárolt fekete szülőktől kihasadt fiatal szukánkkal ismét jó eredményt tudok elérni.

Szerencsére a munkám kiállítási és tenyésztési eredményekben is megmutatkozott idén is. Csak néhány dolgot emelnék ki ezek közül.

Kennelünk a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületétől megkapta a Bronzkoszorús mestertenyésztő címet. Amit így néhány év tenyésztési munka után adományozott. Nagyon büszke vagyok rá, és ezúton is szeretném megköszönni.

Két fiatal kutyánk is kitűnő eredményeket szerzett idén. Szép-Apáti Hűség fekete kan valamint Szép-Apáti Ídes fehér szuka. Mindketten egészen rendhagyó módon egy évben a fiatal és a felnőtt bajnoki címeket is megszerezték másfél évesen. Ídes nagyon jól szerepelt az idei világkiállításon Pozsonyban. Megadatott, hogy két egymást követő évben saját tenyésztésű világ győztes kutyának örülhessek. Sok kiállításon vettünk részt, ami mindig tanulságos és élményekben gazdag volt. vagy nem, de most sem igazán tudom eldönteni melyik az a színváltozat, amelyik a legjobban tetszik. Valószínű, hogy ezen túl sem fog sikerülni. Minden színváltozatnak meg van a maga szépsége.

Az meg hogy a négy színt együtt látom otthonunkban, az igazi élmény nyújt számomra nap, mint nap.

Nemesapáti 2009. december.


A 2009-es évben a fajta bemutatásában elért eredményeim után a fajtagondozó szervezet a HPK éves megmérettetésén kennelünket a magyarországi tenyészetek közül az ÉV TENYÉSZETE III. helyezéssel jutalmazta!

Idén nagyon sok kellemes elfoglaltságot adtak a született almok
Ezért kiállításon nem sokat jelentem meg.
Azért a nálam született kutyák sikeresen szerepeltek a különböző megmérettetéseken.:

Szép-Apáti Hűség Interchampion és Szerb Champion
Szép-Apáti Ídes Interchampion és Szerb Champion
Szép-Apáti Tréfa: Hungária Junior Champion
Szép-Apáti Parány: Hungária Junior Champion
Szép-Apáti Orgona: Hungária Junior Champion
Szép-Apáti Illem: Finn Champion, Interchampion címeket érdemeltek ki.
Szép-Apáti Pengő kennelünk lakója Hungária Junior Champion címet kapott.

Itt szeretném megköszönni az összes tulajdonosnak, tulajdonostársnak hogy ennyire szeretik és törődnek a kutyájukkal. Függetlenül attól, hogy megjelentek –e kiállításokon vagy nem. Hisz nincs is annál nagyobb öröm számomra, mint amikor hírt kapok egy-egy nálam született kutyáról. Küldenek, családi körben készített fotókat róluk, vagy esetleg elhozzák őket, hogy megtanulhassák a helyes szőrápolást. Amíg a kutya elkészül, szeretem hallgatni a vicces történeteiket.
Idén is az egy évet betöltött kutyáim átestek csípőízületi diszplázia szűrésen.

Szép-Apáti Óhaj HD-A - mentes
Szép-Apáti Kacér Kisasszony HD-B – mentes
Szép-Apáti Pengő HD-C - Enyhe
Szép-Apáti Hűség HD-B – Majdnem mentes
Szép-Apáti Pásztor HD-B – Majdnem mentes
Szép-Apáti Öles HD-A - Mentes
Szép-Apáti Tavasz HD-B-Majdnem mentes
Szép-Apáti Tréfa HD-A mentes

2010 a tenyésztés éve: Sok rég dédelgetett álmom valósult meg idén!
Deres szürke szukámnak megszülettek az első utódai. Már az első pillanatban sejtettem, hogy nem fekete, hanem szürke kölykökkel gyarapodott a tenyészetünk. Az idő múlásával már teljes bizonyosságot nyert, hogy bizony szinte sohasem látott módon 100%-os szürke az alom. Így Szép-Apáti Cudar szürke kan valamint Szép-Apáti Cukor és Céda szürke szukák nap, mint nap nagy boldogságot okoznak nekem. Cifra szürke szuka új tenyészetbe került, ahol remélem nagyon sikeres lesz a jövőben.
Ebben apaként nagy szerepe volt Szép-Apáti Hűség kutyánknak. A rendkívül ritka szürke gén hordozását nem csak itt, hanem Szép-Apáti Dallamtól született Szép-Apáti Árnyas szürke kan valamint az Olajfa-Pusztai Diótól született Szép-Apáti Zápor és Zúzmara szürke szukák megszületésével is bizonyította.
Allé szukánk is sikeresen felnevelte a Szép-Apáti „ S” almot. Remélem, hogy ezek a kitűnő típusú színpárosításból született utódok valamint a Szép-Apáti Csupor és egy kihasadt idegen vérvonal keresztezésével született kölykök felnőve a fehér puli segítségére lesznek. Legalább annyira, mint Pihe szukánk, akinek a diszplázia eredménye HD-A lett! Bízom benne, hogy elkezdett munkám a jövőben is a minőségi puli tenyésztés és a fajta érdekeit szolgálja.
Szeretném megmérettetni kutyáimat terelő ösztön próbákon. Figyelve arra, hogy az eredendő értékek se tompuljanak a vérvonalaimban.
Nagyon bíztató a kutyáink reakciója, szemmel látható az ősi ösztön. Az idén vásárolt juhok a tavaszra nyájjá gyarapodva biztosan sok élménnyel gazdagítanak bennünket.

Nemesapáti 2010. decemberokl_2010.jpg ezustkoszoru_okl.jpg
ezust_koszoru.jpg

A 2011 –es év talán az eddig legemlékezetesebb év volt számomra.
Emlékezetes, mert az általam tenyésztett kutyáim tulajdonosaival folyamatosan kapcsolatot tartva sikerült mindenben a segítségükre lennem.
Továbbra is megkeresnek kérdéseikkel, amiknek nagyon örültem, mert így ezek a kutyák valóban betöltik a fajtanépszerűsítési szerepüket is a környezetükben. Hisz egy jól ápolt és nevelt puli igazi szemet gyönyörködtető látványosság a mellett, hogy a családok, megelégedésére szolgál, ami a legnagyobb öröm egy tenyésztő számára.
Köszönöm, hogy törődtök velük, elhozzátok megmutatni. Nem utolsósorban a segítségemmel elsajátított szőrápolást minden esetben maximálisan igyekeztek használni. Nagyon sok barátra sikerült szert tennem a világban. Köszönöm a bizalmat nektek is hisz a legtöbb esetben külön kontinensen élünk a bizalom és a barátság folyamatosan épül.
Nagyon köszönöm a rengeteg munkát, amivel megmutatják a Világ sok országában a mi ősi fajtánkat, a pulit.
Ez a munka nem maradt eredmények nélkül sem. Őket a jövőben a tenyésztésbe is bevonva nagy genetikai frissítést érhetnek majd el, amire bizony sok országban nagy szükség van.

Idén nagyon sok kiállításon vettem részt. Igyekeztem mindig a legjobb kondícióban bemutatni a kutyáimat. Nagyon jól éreztem magam minden egyes megmérettetésen, hisz barátaimmal mentem, akik a sokszor 4-5 nevezett kutyám felügyeletében rengeteget segítettek ami hozzásegített ahhoz hogy mindennel időben elkészüljek és a felvezetésre tudjak koncentrálni.

Ez a figyelem, amit a fegyelmezett bemutatásokra fordítottam a kiállításon meg is hozta az eredményeket is.
Nagyon sok Szép-Apáti kutya sikeresen szerepelt, Amit most itt felsorolni hosszú lenne. A Számtalan fajta győztes és egyéb dobós eredményekről az oldalon vannak részletes információk, a Kiállítások menüpontban.

Ezen eredmények után a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete a legmagasabb tenyésztői kitüntetéssel az
ARANYKOSZORÚS MESTERTENYÉSZTŐI címmel jutalmazott.

arany_koszoru.jpg

Since 26 February, 2012 the Szép-Apáti Puli kennel is a golden wreath master kennel.


aranykoszoru_okl.jpg


Valamint ez úton is szeretném megköszönni, hogy a puli fajtanemesítésért felelős szervezet a Hungária Puli Klub a 2011-es munkám elismeréseként a Szép-Apáti mestertenyészetnek az Év legeredményesebb tenyészete díjat adományozta!

Hereby I would like to thank the Hungária Puli Club, the organization responsible for refining the puli breed, for awarding the Szép-Apáti master kennel with the ‘Most successful kennel of the year’ prize in recognition of my work in 2011.


evtenyeszete.jpg


Szerencsésnek mondhatom magam, hogy a hobbim az életem. Továbbra Is szeretnék a munkámmal a fajta nemesítésében részt vállalni a 2011 ben és az idén születő Szép-Apáti pulikkal, az általam létrehozott vérvonalakkal. Hiszem, hogy az út amin elindultam az én utam.

Nemesapáti 2011. decemberNagyon bíztató a kutyáink reakciója, szemmel látható az ősi ösztön. Az idén vásárolt juhok a tavaszra nyájjá gyarapodva biztosan sok élménnyel gazdagítanak bennünket.

bemutat_racka_2014.jpg


2x Bronzkosorús Mestertenyésztő 2x Ezüstkosorús Mestertenyésztő

2_bronz_mt.jpg 2_ezust_koszoru.jpg


Kennelünk megkapta az Év Tenyészete 2012 Díjat.

ev_tenyeszet_2012.jpg

A puli tenyésztésben elért eredményeimért a Meoe
Kétszeres Aranykoszorús Mestertenyésztő
címet adományozott

2_arany_koszoru.jpg


3x Bronzkosorús Mestertenyésztő 3x Ezüstkosorús Mestertenyésztő

3_bronz_2014_01.jpg 3_ezust_2015_10_.jpg

fel.png
 
 4_szin.jpg
________________________________

FRISSÍTÉS


2017.06.09.Fekete szuka
Szép-Apáti Mátka


Veteránok
2017.05.04.For sale
2017.04.23.3x aranykoszorús
mestertenyészet
2017.04.06.Racka fotók
2017.04.06.Gazdis fotók
2017.03.30.Új alom
New litter
________________________________________________________________

3_ arany.jpg

I would like to thank the Hungária Puli Club that in recognition of the work I do - after giving me this prize in 2011 - it again awarded me and my kennel, the Szép-Apáti golden wreath master kennel with the prize of the most successful kennel of 2012
Köszönöm szépen, hogy munkám elismeréséül a Hungária Puli Klub a 2011-es év után ismét nekem és kennelemnek a Szép-Apáti aranykoszorús mestertenyészetnek adományozta a 2012-es év legeredményesebb tenyészete címet!
______________________________


facebook_icon.png

Farkas Zoltán
Aranykoszorús mestertenyésztő
06/30-85 90 760
Nemesapáti Fő út 91

szepapatipuli@gmail.com

skype: szepapatipuli

________________________________

aranykoszoru.jpg